Overdrachtsbelasting: tarieven, uitzonderingen en belangrijke tips

Overdrachtsbelasting: Sleutels in de deur van een huis

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Overdrachtsbelasting is een belasting die geheven wordt bij de aankoop van onroerende zaken, zoals (vakantie)woningen, garageboxen en bedrijfspanden. Deze belasting is in Nederland ingevoerd om voor de overheid inkomsten bij de overdracht van eigendom van onroerend goed te genereren. In deze blog leg ik de werking, de tarieven, en de recente veranderingen in de overdrachtsbelasting uit. Let wel op dat belastingregels regelmatig veranderen. Deze blog is geschreven met de situatie per juni 2024.

Hoe werkt overdrachtsbelasting?

Wanneer je een huis, appartement of ander type onroerend goed koopt, moet je in de meeste gevallen overdrachtsbelasting betalen. Dit geldt niet alleen voor de aankoop van bestaande woningen, maar ook voor bedrijfsruimten en stukjes grond. De belasting wordt berekend over de aankoopprijs of de marktwaarde van de onroerende zaak, afhankelijk van welke waarde hoger is.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je?

De tarieven voor overdrachtsbelasting zijn in de afgelopen jaren enkele keren gewijzigd. Vanaf 1 januari 2021 zijn de tarieven als volgt vastgesteld:

  • 0% tarief: Voor starters (18-35 jaar) die een woning kopen waarin ze zelf gaan wonen en waarvan de koopprijs niet hoger is dan €510.000 (stand 2024).
  • 2% tarief: Voor overige verkrijgers van woningen die er zelf in gaan wonen. Dit geldt ook voor starters als de koopprijs van de woning boven de €510.000 (stand 2024) ligt.
  • 10,4% tarief: Voor andere verkrijgingen, zoals tweede woningen, beleggingspanden, garageboxen en bedrijfsruimten. Dit tarief is verhoogd van 8% in 2021 naar 10,4% per 1 januari 2022.

Recentelijke veranderingen

De overdrachtsbelasting verandert nog weleens door politieke en economische invloed. Een van de belangrijkste veranderingen was de introductie van het startersvrijstellings per 1 januari 2021. Deze vrijstelling is bedoeld om jonge kopers een betere kans te geven op de woningmarkt door starters eenmalig vrij te stellen van overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun eerste woning, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Daarnaast is het tarief voor niet-woningen, tweede woningen, garageboxen, vakantiewoningen etc. verhoogd naar 10,4% in 2022, een maatregel die vooral is bedoeld om speculatie en het opkopen van woningen door beleggers te ontmoedigen. Dit moet bijdragen aan een beter werkende woningmarkt en meer woningen beschikbaar maken voor eigen gebruik.

Wie betaalt de overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting wordt betaald door de koper van de onroerende zaak. Dit betekent dat als je een woning of een bedrijfspand koopt, je verantwoordelijk bent voor het betalen van deze belasting. De notaris zal meestal de berekening en de betaling van de overdrachtsbelasting afhandelen tijdens de notariële overdracht van de eigendom.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

In Nederland zijn er verschillende vrijstellingen voor overdrachtsbelasting die van toepassing kunnen zijn bij de aankoop van onroerend goed. Deze vrijstellingen zijn bedoeld om bepaalde groepen kopers te ondersteunen en de toegang tot de vastgoedmarkt te vergemakkelijken. Het doel van vrijstellingen is om financiële drempels te verlagen en specifieke doelgroepen zoals starters en doorstromers te stimuleren bij de aankoop van een woning.

Startersvrijstelling

Een belangrijke vrijstelling binnen de overdrachtsbelasting is de startersvrijstelling. Deze vrijstelling is ingevoerd om jonge kopers tussen de 18 en 35 jaar een betere kans te geven op de woningmarkt. Starters die voor het eerst een woning kopen waarin zij zelf gaan wonen, kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van deze vrijstelling. Het belangrijkste voorwaarde is dat de koopprijs van de woning niet hoger mag zijn dan een bepaald bedrag, dat per jaar wordt vastgesteld.

De startersvrijstelling houdt in dat deze groep kopers geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van hun eerste woning, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan. Dit kan aanzienlijk schelen in de aankoopkosten en maakt het voor starters financieel haalbaarder om een eigen woning te verwerven.

Naast de startersvrijstelling zijn er bijvoorbeeld regelingen voor overdrachten binnen families of bij bedrijfsopvolging. Het is belangrijk om bij bijzondere situaties juridisch advies in te winnen om te bepalen of je in aanmerking komt voor een van deze vrijstellingen. Hiervoor kun je bij de belastingdienst terecht, maar ook bij een notaris of financieel adviseur.

Vrijstellingen en specifieke regelingen binnen de overdrachtsbelasting kunnen per jaar en per situatie verschillen. Het is daarom raadzaam om bij de aankoop van onroerend goed altijd goed geïnformeerd te zijn over de actuele regels en mogelijkheden. Dit kan financiële verrassingen voorkomen en je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen bij het kopen van een huis, appartement of bedrijfspand.

Ook een bekende uitzondering is het kopen van een nieuwbouwwoning. Die koop je vaak vrij op naam (VON). Dan zit de overdrachtsbelasting bij de prijs van de woning en/of grond in.

Advies nodig?

Overdrachtsbelasting is een belangrijke belasting in Nederland die invloed heeft op de vastgoedmarkt en het koopproces van onroerende zaken. Met de recente veranderingen, zoals de startersvrijstelling en het verhoogde tarief voor beleggingspanden, probeert de overheid de toegankelijkheid van de woningmarkt te verbeteren en woning op te kopen voor de “handel” tegen te gaan. Het is erg belangrijk voor kopers om op de hoogte te zijn van de actuele tarieven en regels, zodat je goed voorbereid bent bij de aankoop van een woning of ander onroerend goed.

Of je nu een starter bent of een ervaren belegger, het begrijpen van de overdrachtsbelasting en de bijbehorende regels kan je helpen om financiële verrassingen te voorkomen en je investeringen beter te plannen.
Heb je vragen over de werking van de overdrachtsbelasting of ben je op zoek naar je eerste of volgende woning? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Ga naar de bovenkant